Tidligere NATO-topp Gjermund Eide har de siste ti årene vært tett på storpolitikken som militær rådgiver for Jens Stoltenberg i NATO. Han skal delta på RIFs høstkonferanse 22. oktober, der temaet er hvordan skape en robust fremtid i en verden i endring.
Norges selvråderett står på spill
Etter nøyaktig ti år som Jens Stoltenbergs militære rådgiver, hadde Eide sin siste arbeidsdag i NATO tirsdag 1. oktober.
– Vi lever i en stadig farligere verden, og krigen i Ukraina er et tydelig eksempel på truslene små nasjoner som Norge står overfor, sier Eide.
Han advarer om at selvråderetten til mindre nasjoner er under press.
– Hvis store nasjoner kan herje fritt med sine naboer, som vi ser i Ukraina, kan det få alvorlige konsekvenser også for oss. Norges velstand er avhengig av naturressurser og at vi beholder vår selvråderett.
– Norge må være forberedt på å investere mer i nasjonalt forsvar, NATO-forsikringen vår og totalforsvaret, sier Eide.
Infrastrukturen er kritisk
Sivil infrastruktur er avgjørende for Norges forsvarsevne, spesielt ved mobilisering i krisesituasjoner, påpeker Eide.
– Totalberedskapskommisjonens rapport sier det tydelig: «Nå er det alvor». Den peker på at Norge trenger en sterk infrastruktur som kan håndtere transport av både militære styrker og sivile ressurser, sier han.
RIF har tidligere dokumentert i rapporten State of the Nation 2021 at Norges infrastruktur, inkludert veier, jernbane, skoler og forsvarsbygg, har et oppgraderingsbehov på 3200 milliarder kroner. Eide mener dette viser alvoret.
– Vi må nok ærlig innrømme at infrastrukturen har forfalt over tid. Det må vi ta tak i, både for forsvaret og for samfunnet, sier Eide.
Han understreker at infrastrukturen også er kritisk for NATO, spesielt i krisesituasjoner der allierte styrker må kunne ilandføres og raskt flyttes nordover, og mot Sverige og Finland.
– Hvis viktige mottakshavner som i Ofotfjorden og Trondheimsfjorden, eller infrastrukturen rundt, svikter, svekkes både Norges og NATOs forsvarsevne, advarer han.
Eide mener at jevnlige NATO-øvelser vil avsløre eventuelle mangler og sende et tydelig signal til politikerne.
– Hvis havner, veier eller jernbaner ikke er tilstrekkelig dimensjonert for forsvarsbehovene, vil det være et klart signal om at vi må investere kraftig for å sikre at alt fungerer når det virkelig gjelder, sier han.
Klimaendringer endrer sikkerhetsbildet
Klimaendringer har blitt en viktig del av NATOs sikkerhetsagenda. Spesielt i Arktis kan isens tilbaketrekning føre til nye geopolitiske utfordringer.
– Når isen smelter, åpnes nye muligheter for sjøtransport, men også sikkerhetspolitiske utfordringer. Vi ser for eksempel økt kinesisk interesse for kaianlegg i Finnmark, sier Eide.
– Klimaendringene gjør med andre ord nordområdene til en mulig arena for stormaktrivalisering. Norge står midt i dette, og det vil kreve at vi både styrker vårt forsvar og sivil infrastruktur. Et sterkt Norge og NATO i nord handler om global motstandsdyktighet, understreker han.
Ingeniørene sentrale i den grønne omstillingen
Som energinasjon står Norge i en krevende situasjon, sier Eide. Han er tydelig på at vesten ikke må bli avhengig av autoritære stater som Russland.
– Vi må gjøre alt for å redusere avhengigheten av Russland. For Norges del er sikring av kritisk infrastruktur, som olje- og gassrørledningene fra Nordsjøen, avgjørende, sier han.
Balansen mellom Norges rolle som stor olje- og gassleverandør og behovet for grønn omstilling blir en massiv utfordring fremover, mener Eide.
– Det store spørsmålet er hvordan vi kan levere stabil energiforsyning samtidig som vi kutter utslipp. Hvordan vi håndterer denne omstillingen vil ha stor betydning for både økonomien, energisikkerheten og om vi når klimamålene, sier han.
Her ser Eide en klar rolle for ingeniørene.
– Ingeniørene er nøkkelen til å drive innovasjon og utvikling. Det handler ikke bare om å forbedre eksisterende løsninger, men å tenke helt nytt.
– Innovasjon Norges direktør, Håkon Haugli, sa det veldig presist på en konferanse nylig: «Lyspæren ble ikke til ved å gjøre stearinlyset bedre og bedre. Den krevde helt ny tenkning.» Vi må møte fremtidens utfordringer med den samme innovasjonskraften. Hvis ikke Norge, med alle våre ressurser og kunnskap, kan lede an, hvem skal da gjøre det, spør Eide.
Han avslutter med å understreke at dette handler om mer enn bare forsvarsinvesteringer – det handler om å investere i samfunnet som helhet.
– Norge har både ressursene og de klokeste hodene, og vi må bruke dem. Vi må bruke overskuddet vårt til å styrke samfunnets forsikring – gjennom bedre infrastruktur, bedre sykehus og et sterkere totalforsvar. Det er dette som vil gi oss trygghet i møte med fremtidige kriser, sier Eide.