Presse Norge med gull og sølv i internasjonal ingeniørkonkurranse
norge-med-gull-og-solv-i-internasjonal-ingeniorkonkurranse

Under prisutdelingen i konkurransen EFCA Future Leaders stakk Norges to finalister, bruingeniørene Krzysztof Wojslaw og Tor Martin Lystad av med både gullet og sølvet. De kan dermed kalle seg Europas mest talentfulle ingeniører.

European Federation of Consulting Engineers Associations (EFCA) er den europeiske foreningen for rådgivende ingeniører. Administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen er Vise-president i foreningen som hvert år kårer de beste rådgivende ingeniørene i Europa. I år gjør altså Norge storeslem i finalen. I tillegg til å kunne kalle seg Europas mest talentfulle ingeniør får vinneren også delta på EFCAs årsmøte i 2022.

Ifølge juryen var det høyt nivå på kandidatene og prosjektene det ble konkurrert om, men til slutt var det Krzysztof og hans arbeid med Randselva bru som stakk av med seieren. Krzysztof har jobbet i Sweco siden 2016 og jobber som fagekspert på parametrisk design og VDC. I fjor kåret RIF ham til Årets Unge Rådgiver.

– Det er klart at dette er stas, og både nominasjonen og utmerkelsen er en fin bekreftelse på jobben vi gjør. Jeg vil takke for tilliten jeg har fått av lederne mine Amund Geicke og Kjetil Rørvik. Da jeg begynte å snakke om parametrisk design, var det ingen som visste hva jeg snakket om. Jeg har fått masse tillit, og det har lønnet seg, sier en tydelig fornøyd vinner etter årisutdelingen.

Det er RIF som nominerer kandidater til konkurransen, og administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen er strålende fornøyd med at Norge tok storeslem i årets konkurranse.

– RIF vil gratulere både Krzysztof Wojslaw og Sweco med en fantastisk seier. Vi vil også gratulere Tor Martin Lystad og Norconsult med sølvplassen. Dette er en stor anerkjennelse av den kompetansen disse RIF- bedriftene innehar og ikke minst hvor gode disse bedriftene er til å slippe unge krefter til. Det handler om godt lederskap og kultur. Resultatet av konkurransen synliggjør dessuten med all tydelig hvor dyktige de unge rådgivende ingeniørene fra RIF- bedriftene er. Dette har vært en konkurranse med svært mange sterke europeiske kandidater. Dermed blir Krzysztofs seier og Tor Martins andreplass, ekstra imponerende, uttaler en stolt og særdeles fornøyd Liv Kari Skudal Hansteen etter EFCA-kåringen.

Hun får støtte av Sweco-sjef Grete Aspelund: – Det gjør meg utrolig stolt og glad at Krzysztof er vinner av EFCA Future Leaders. Vi har et sterkt faglig miljø innen parametrisk design i Sweco Norge, og her har Krzysztof allerede lenge utmerket seg. Han er en stor ressurs for oss – og en velfortjent vinner. Gratulerer til Krzysztof, sier Aspelund.

Sølvvinneren Tor Martin Lystad har jobbet med store bruer i Norconsult i åtte år. Han har en sentral rolle innen selskapets satsing på fjordkryssinger, og har de siste årene jobbet med og avsluttet en doktorgrad. Det er for hans innsats innen nettopp fjordkryssinger han nå har fått pallplassering i kåringen av Europas mest talentfulle unge rådgiver

– Fjordkryssingsprosjektet representerer en ny, ingeniørmessig gullalder, og det er utrolig gøy at min delaktighet her legges så positivt merke til. Det å komme til finalen i denne konkurransen var fantastisk, og å ta sølvet blant så mange ingeniørstjerner er utrolig. Jeg er veldig stolt. Jeg vil også sende en varm gratulasjon til Krzysztof Wojslaw – en verdig vinner! To norske bruingeniører på toppen av pallen er enestående, sier Lystad.

Det lover svært godt for Norge at norsk ingeniørkompetanse får en slik internasjonal anerkjennelse. Vi har store utfordringer som skal løses, det har rapporten State of the Nation 2021 ettertrykkelig vist både for å ta vare på norsk infrastruktur og for å bygge bærekraftig i møte med klimaendringene. Digitalisering og bruk av ny teknologi blir ekstremt viktig i løsningen av disse utfordringene og her viser prisvinnerne med Krzysztof og Tor Martin vei for andre unge rådgivere og bransjen. Dette er en stor bragd som også alle i Norge kan være stolte av, og som det politiske lederskapet i Norge bør merke seg, avslutter Skudal Hansteen.

De norske finalistene


Krzysztof Wojslaw, Sweco Norge (31 år)

Krzysztof begynte i Sweco i 2016, og kom da fra Spenncon AS hvor han jobbet som prosjekteringsleder. I Sweco jobber han som fagekspert på parametrisk design og VDC, og inngår i Swecos brugruppe. I 2020 ble Krzysztof kåret til Årets Unge Rådgiver av Rådgivende Ingeniørers Forening.

Krzysztof har en mastergrad i konstruksjonsteknikk fra NTNU og et VDC-sertifikat fra Stanford. Han har lenge markert seg som en spydspiss innen parametrisk design, og i oktober vant prosjektet «Randselva bru» prisen for «Årets beste BIM-prosjekt» under Tekla Global BIM Awards. Randselva bru er verdens største modellbasert bru som prosjekteres og bygges tegningsløst. I dette prosjektet har Krzysztof bidratt med utvikling og implementering av nye teknologier, i tillegg til at han har hatt koordineringsansvaret for teamet som jobbet med parametrisk design. Resultatet av Krzysztofs arbeid er parametrisk designverktøy som senker prosjekteringstiden på avanserte samferdselskonstruksjoner betraktelig.

Han bidrar også i nasjonale og internasjonale fora for å videreutvikle verktøyene, og gjør sin kunnskap tilgjengelig for andre gjennom interne kurs, eksterne foredrag og som aktiv formidler i sosiale medier. Krzysztof er en av grunnleggerne av bloggen «BIMCorner» som i løpet av ett år har blitt en av bransjens mest populære blogger, med mer enn 75.000 besøkende fra 190 land. Han har også skrevet guiden; «5 Steps to learn Parametric Design», som viser hvordan man kan lære seg parametrisk design. Guiden er gratis og har over 5000 nedlastninger.


Tor Martin Lystad, Norconsult (34 år)

Tor Martin Lystad begynte i Norconsults bruavdeling i 2013. I løpet av kort tid har Tor Martin blitt en svært viktig ressurs i selskapets arbeid med realiseringen av ferjefri E39. Hans ønske om å lære samt hans evne til å forstå komplekse temaer gjør Tor Martin i stand til å takle store faglige utfordringer. Han er en svært effektiv ingeniør som leverer høykvalitetsarbeid. Det gjør at Norconsult har satt ham i sentrale roller i noen av de mest utfordrende bruprosjekter i Norge, og Lystad er nå assisterende leder for faggruppen som har ansvar for markedssegmentet store bruer i Norconsult.

Digitalisering er en av Norconsults viktigste strategiske pilarer, og Lystad har bidratt sterkt i utviklingen av dette fagfeltet i sin avdeling for bygg og anlegg. Gjennom Norconsults prosjekter og sin egen doktogradsforskning har Lystad blitt en dyktig programmerer, som gjennom innovasjon har skapt nye arbeidsmetoder for å skape mer effektiv og fleksibel rådgivning. Han har en lidenskap for automatiserte løsninger, og har utviklet mange effektive verktøy for parametriske strukturelle analyser, designkontroller etc., i tillegg til å utvikle mer komplett programvare for implementeringer, som ikke er tilgjengelige i den kommersielle programvaren.

Da Tor Martin avsluttet Master-studiet sitt ved Oslo Met i 2011 ble han kåret til årets beste avgangsstudent blant alle ingeniørstudentene, med et karakterkort kun bestående av A-er. De siste årene har Lystad jobbet med og avsluttet en doktorgrad, noe som har resultert i totalt 8 publikasjoner. I tillegg til sin egen doktorgradsforskning har Lystad veiledet seks Master studenter ved NTNU. Som et resultat av denne sterke akademiske innsatsen har han nå blitt tilbudt en posisjon som førsteamanuensis II (Associate Professor II) ved NTNU. Han har også holdt foredrag på viktige fagsamlinger som “Brukonferansen 2018” “Teknologidagene 2019” i tillegg til å presentere doktorgradsforskningen sin på internasjonale konferanser. Tor Martin er også komitemedlem i brugruppa til Nordisk Vei Forum (NVF).