Presse Norsk storeslem i internasjonal ingeniørkonkurranse
norsk-storeslem-i-internasjonal-ingeniorkonkurranse

Norge tok både gull og sølv i den europeiske ingeniørkonkurransen, EFCA Young Professionals. Det betyr at Stanislas Merlet fra Multiconsult og Fredrik Skaug Fadnes fra Norconsult er kåret til de to mest talentfulle ingeniørene i Europa.

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) hadde nominert totalt fem nordmenn til finalen i den pan-europeiske ingeniørkonkurransen EFCA Young Professionals. Nordmennene var dermed i finalen om tittelen som Europas mest talentfulle ingeniør. Norge har tidligere hevdet seg sterkt i konkurransen, senest med 2. plass for Arnt Gunvald Fredriksen for to år siden. – Til vår store glede dro de norske finalistene inn både 1. og 2. plassen, noe som aldri har skjedd før. Vi ønsker å gratulere både Stanislas og Fredrik med gull og sølv i konkurransen, uttalte en svært stolt og fornøyd Liv Kari Skudal Hansteen, adm. direktør for RIF fra Berlin hvor premien ble delt ut i går kveld.

– Det er kjempekult å vinne, både for egen del og for solenergimarkedet. Prisen sier mye om hvilke dører Multiconsult har åpnet for meg. Det å trekke på fagressurser fra hele selskapet har utvidet mulighetene for å jobbe med det jeg synes er spennende, nemlig å bruke tradisjonell teknologi på nye måter i ulike markeder. På få år har vi blitt nummer én på solkraft i Skandinavia. Jeg og kollegaene mine bruker mye tid på forskning og utvikling, så jeg håper anerkjennelsen bidrar til flere prosjekter både i Norge og i verden forøvrig, sier Merlet.

Foto: RIFs adm. direktør Liv Kari Skudal Hansteen, gullvinner Stanislas Merlet, RIFs styreleder, Øyvind Mork og sølvvinner Fredrik Skaug Fadnes i Berlin. Foto: RIF

European Federation of Consulting Engineers Associations (EFCA) er den europeiske foreningen for rådgivende ingeniører. RIFs administrerende direktør er Vise-president i foreningen som hvert år kårer de mest talentfulle rådgivende ingeniørene i Europa. I tillegg til å kunne kalle seg Europas mest talentfulle ingeniør får vinneren også delta på EFCAs årskonferanse som foregår i Berlin denne uken.

Både Stanislas og Thomas er i Berlin denne uken i forbindelse med EFCAs årlige konferanse. – Allerede fra dag én i Norconsult har min leder gitt meg mange muligheter og involvert meg i spennende og utfordrende oppgaver. Jeg er takknemlig og glad for å ha nådd så langt i skarp konkurranse med dyktige rådgivere fra hele Europa, og dette er like mye en anerkjennelse av fantastiske kolleger i Norconsult, oppdragsgiveren Stavanger kommune som har vist stor tillit fra første stund, og entreprenører som har delt av sin kunnskap, sier Fredrik.

Både Stanislas og Thomas er i Berlin denne uken i forbindelse med EFCAs årlige konferanse. – Allerede fra dag én i Norconsult har min leder gitt meg mange muligheter og involvert meg i spennende og utfordrende oppgaver. Jeg er takknemlig og glad for å ha nådd så langt i skarp konkurranse med dyktige rådgivere fra hele Europa, og dette er like mye en anerkjennelse av fantastiske kolleger i Norconsult, oppdragsgiveren Stavanger kommune som har vist stor tillit fra første stund, og entreprenører som har delt av sin kunnskap, sier sølvvinneren Fredrik fra Berlin.

I tillegg til de to medaljene mottok Thomas Fløien Angeltveit fra Norconsult hederlig omtale av juryen. – Dette er veldig moro! Det er en ekstra seier at arbeid med BIM og teknologi nå blir ansett som et eget viktig fagfelt. Går vi bare noen år tilbake holdt vi på med DAK, og det var den minst viktige rollen i et prosjekt. Det er bra at ting forandrer seg med tiden, sier Thomas i en kommentar til hederen fra Berlin.

Stanislas Merlet (32) – Multiconsult

Stanislas har en mastergrad i fornybar energi fra Frankrike og Spania. Før han kom til Norge arbeidet han med prosjektutvikling og bygging av solkraftverk i Frankrike. Hans bakgrunn og erfaring har vært svært nyttig i oppbyggingen av et gryende solcellemarked i Norge. Stanislas har bistått med sin kompetanse både som veileder for flere mastergradsstudenter ved blant annet NMBU og NTNU og han har organisert og gjennomført kurs i systemsimulering gjennom Solenergiforeningen. Han er en mye brukt foredragsholder på flere konferanser og har publisert en poster på verdens største solcellekonferanse EUPVSEC.

Stanislas’ både brede og dyptgående kompetanse bidrar til å løfte kunnskapsnivået i det norske solenergimiljøet opp til et internasjonalt konkurransedyktig nivå. Det gir seg uttrykk både gjennom internasjonale publikasjoner, men også gjennom Multiconsults oppdrag i Afrika og Asia. Han har også ved flere anledninger blitt intervjuet som fagekspert i norske medier. Samtidig har han vært sentral i realiseringen av komplekse solenergiprosjekter i Norge, som for eksempel Powerhouse Brattørkaia, ASKO Vestby, m.fl. Stanislas har en sterk rolle i arbeidet som gjøres i Solenergiklyngen og OREEC hvor han har deltatt aktivt siden oppstarten. I tillegg sitter han i styret til Norsk Solenergiforening, hvor han også bidrar på de arrangementene som Solenergiforeningen gjennomfører. Han har også ved flere anledninger deltatt i prosjekter for Ingeniører uten Grenser. I 2017 ble han kåret til Årets Unge Rådgiver av Rådgivende Ingeniørers Forening.

Fredrik Skaug Fadnes (32) – Norconsult

Fredrik (32 år) oppnådde svært gode akademiske resultater da han tok sin M.Sc. Energy and Environmental Engineering ved NTNU. På hovedoppgaven som handlet om kalkulering av partikkel sammensetning ved bruk av statiske og dynamiske modeller fikk han karakteren A. Umiddelbart etterpå begynte han i 2011 i Norconsult, hvor han fra første dag viste et stort potensial og en enorm lærevillighet i oppgavene han ble tildelt.

Fredrik har raskt avansert som rådgiver og er også en etterspurt foredragsholder innenfor energifeltet, blant annet på Varmepumpekonferansen 2018 og energiforumet til Norwegian Alliance for Green Buildings. Fredrik spilte en avgjørende rolle i Norconsults Triangulum-prosjekt for Stavanger Kommune, et prosjekt som allerede har fått to priser.

Alle fotoer: RIF