Blog RIF setter dagsorden med State of the Nation

Nytt på nytser med skråblikk på de viktigste nyhetssakene som har satt dagsorden i uka som gikk. Det er derfor ikke hverdagskost at Almaas og co trekker frem en RIF-rapport, men det skjedde med State of the Nation sist fredag. Og det var vel fortjent.

State of the Nation er en gjennomgang av Norges tekniske tilstand. Rapporten konkluderer med at store deler av landets bygg og anlegg ikke klarer å møte fremtidens utfordringer hvis myndighetene fortsetter å drifte, vedlikeholde og investere som i dag. Rapporten dokumenterer også behov for bedre planlegging, økte bevilgninger og flere fagspesialister.

State of the Nation ble lansert 13. mars 2010 på Byggedagene foran en samlet næring og sentrale politikere som Magnhild Meltveit Kleppa, Knut Arild Hareide, Heiki Holmås og Erna Solberg. Rapporten fikk stor mediedekning. Blant annet var den hovedoppslaget på Dagsrevyenog VG og fikk grundig omtale i Dagens Næringsliv, Aftenposten, Dagsavisen, Klassekampen TV2, NRK TV/Radio. Så langt har rapporten hatt nærmere 150 medieoppslag og vært omtalt i svært mange av landets medier redaksjonelt og på lederplass.

At RIF dermed er blitt en røst å lytte til for beslutningstakere, er det flere som nå mener slik også politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Sofie Mathiassen skrev på lørdag:

-Det var en deprimerende rapport over forfallet i offentlig sektor Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) leverte denne uken. Men det var et usedvanlig godt innspill til regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnsrud denne helgen. Her skal de første føringene på budsjettet for 2011 legges, og det er ikke tvil om at regjeringen trenger gode råd, spesielt vedlikeholdsråd.

Arbeidet med State of the Nation har lært oss flere ting. Det viktigste er at hvis vi løfter i flokk, klarer rådgiverne å sette dagsorden for samfunnsdebatten. Jeg vil derfor rekke en stor takk til alle som har bidratt til å gjøre denne rapporten mulig; både RIFs hovedstyret, lederne av Asplan Viak, Cowi, Norconsult, Multiconsult, Rambøll og Sweco og ikke minst alle de kompetente og entusiastiske medarbeiderne i disse firmaene. Uten dere hadde dette rett og slett ikke vært mulig! Det har dessuten vært en glede og privilegium å jobbe sammen dere. Jeg ser frem til neste tema vi skal sette på dagsorden. Den rapporten som skal utarbeides har fått som arbeidstittel: ”Norge som Energinasjon”.

Ønsker dere alle en god helg!

Liv Kari Hansteen
Adm. direktør RIF