Den europeiske ingeniørforeningen EFCA har valgt ut to norske kandidater blant de sju europeiske finalistene til konkurransen EFCA Future Leaders. De to norske rådgiverne, Tor Martin Lystad (Norconsult) og Krzysztof Wojslaw (Sweco) som begge er bruingeniører er dermed med i kampen om tittelen som Europas mest talentfulle ingeniør.
I flere år har Norge hevdet seg bra i denne konkurransen med både gull til Stanislas Merlet fra Multiconsult, sølv til Fredrik Skaug Fadnes (Norconsult) og Arnt Gunvald Fredriksen (Multiconsult), samt bronse til Magnus Hedly (Trimble Solutions) senest i fjor. I tillegg har mange norske kandidater fått hederlig omtale av juryen de siste årene.
– I år har vi to nye, meget sterke norske kandidater i finaleheatet og satser på at Norge nok en gang går helt til topps i konkurransen. De to finalistene har, til tross for sin unge alder, allerede etablert seg som ledende fagfolk innenfor sine fagområder, og vi forventer at begge kommer til å sette solide faglige spor etter seg i lang tid fremover. Vi krysser derfor fingrene for en helnorsk finale i neste uke, uttaler en optimistisk Liv Kari Skudal Hansteen, som er adm. direktør for Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).
European Federation of Consulting Engineers Associations (EFCA) er den europeiske foreningen for rådgivende ingeniører. RIFs administrerende direktør er Vise-president i foreningen som hvert år kårer de mest talentfulle rådgivende ingeniørene i Europa. I år er det altså to nordmenn blant de 7 utvalgte finalistene i finalen av EFCA Future Leaders. I tillegg til å kunne kalle seg Europas mest talentfulle ingeniør får vinneren også delta på EFCAs årsmøte i 2022.
De norske finalistene
Krzysztof Wojslaw, Sweco Norge (31 år)
Krzysztof begynte i Sweco i 2016, og kom da fra Spenncon AS hvor han jobbet som prosjekteringsleder. I Sweco jobber han som fagekspert på parametrisk design og VDC, og inngår i Swecos brugruppe. I 2020 ble Krzysztof kåret til Årets Unge Rådgiver av Rådgivende Ingeniørers Forening.
Krzysztof har en mastergrad i konstruksjonsteknikk fra NTNU og et VDC-sertifikat fra Stanford. Han har lenge markert seg som en spydspiss innen parametrisk design, og i fjor vant prosjektet «Randselva bru» prisen for «Årets beste BIM-prosjekt» under Tekla Global BIM Awards. Randselva bru er verdens største modellbasert bru som prosjekteres og bygges tegningsløst. I dette prosjektet har Krzysztof bidratt med utvikling og implementering av nye teknologier, i tillegg til at han har hatt koordineringsansvaret for teamet som jobbet med parametrisk design. Resultatet av Krzysztofs arbeid er et parametrisk designverktøy som senker prosjekteringstiden på avanserte samferdselskonstruksjoner betraktelig.
Han bidrar også i nasjonale og internasjonale fora for å videreutvikle verktøyene, og gjør sin kunnskap tilgjengelig for andre gjennom interne kurs, eksterne foredrag og som aktiv formidler i sosiale medier. Krzysztof er en av grunnleggerne av bloggen «BIMCorner» som i løpet av ett år har blitt en av bransjens mest populære blogger, med mer enn 75.000 besøkende fra 190 land. Han har også skrevet guiden; «5 Steps to learning Parametric Design», som viser hvordan man kan lære seg parametrisk design. Guiden er gratis og har over 5000 nedlastninger.
Tor Martin Lystad, Norconsult (34 år)
Tor Martin Lystad begynte i Norconsults bruavdeling i 2013. I løpet av kort tid har Tor Martin blitt en svært viktig ressurs i selskapets arbeid med realiseringen av ferjefri E39. Hans ønske om å lære samt hans evne til å forstå komplekse temaer gjør Tor Martin i stand til å takle store faglige utfordringer. Han er en svært effektiv ingeniør som leverer høykvalitetsarbeid. Det gjør at Norconsult har satt ham i sentrale roller i noen av de mest utfordrende bruprosjekter i Norge, og Lystad er nå assisterende leder for faggruppen som har ansvar for markedssegmentet store bruer i Norconsult.
Digitalisering er en av Norconsults viktigste strategiske pilarer, og Lystad har bidratt sterkt i utviklingen av dette fagfeltet i sin avdeling for bygg og anlegg. Gjennom Norconsults prosjekter og sin egen doktorgradsforskning har Lystad blitt en dyktig programmerer, som gjennom innovasjon har skapt nye arbeidsmetoder for å skape mer effektiv og fleksibel rådgivning. Han har en lidenskap for automatiserte løsninger, og har utviklet mange effektive verktøy for parametriske strukturelle analyser, designkontroller etc., i tillegg til å utvikle mer komplett programvare for implementeringer, som ikke er tilgjengelige i den kommersielle programvaren.
Da Tor Martin avsluttet Master-studiet sitt ved Oslo Met i 2011 ble han kåret til årets best avgangsstudent blant alle ingeniørstudentene, med et karakterkort kun bestående av A-er. De siste årene har Lystad jobbet med og avsluttet en doktorgrad, noe som har resultert i totalt 8 publikasjoner. I tillegg til sin egen doktorgradsforskning har Lystad veiledet seks Master studenter ved NTNU. Som et resultat av denne sterke akademiske innsatsen har han nå blitt tilbudt en posisjon som førsteamanuensis II (Associate Professor II) ved NTNU. Han har også holdt foredrag på viktige fagsamlinger som “Brukonferansen 2018” og “Teknologidagene 2019” i tillegg til å presentere doktorgradsforskningen sin på internasjonale konferanser. Tor Martin er også komitemedlem i brugruppa til Nordisk Vei Forum (NVF). Foto: Sweco, Norconsult og RIF